Fără categorie

Vinul rosu este bun la masa si in compania celor dragi!

Atunci cand deschizi o sticla de vin rosu poti fi sigur ca vei avea parte de amintiri placute alaturi de cei dragi. Crama Girboiu ofera o selectie de vin rosu foarte indragita de consumatori, avand blend-uri speciale precum Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagra. Vinul este si a fost intotdeauna parte din cultura europeana, iar in Romania aceasta bautura a fost venerata drept elixirul regilor si al zeilor. Girboiu ofera vinuri rosii clasice la preturi avantajoase, iar vinul Girboiu este obtinut printr-un proces strict ce respecta traditia si gustul autentic.

O sticla de vin Merlot de la Girboiu poate fi alegerea perfecta mai ales ca se aproprie sarbatoriile de Paste, iar preparatele romanesti se impaca foarte bine cu acest soi de struguri.

Merlotul, folosit in principal ca struguri de amestecare in vinul traditional Bordeaux, a devenit acum dominant ca vin in sine. Merlot este un vin introductiv excelent datorita finisajului sau neted si capacitatii de a se combina cu multe tipuri de alimente.

Merlot este un strugure albastru, care functioneaza bine atat singur, cat si in amestecuri. Un vin  facut din struguri 100% merlot da un rosu adanc, catifelat, cu corp. Merlot este minunat pentru cei care beau vin pentru prima data sau pentru pasionatii de vin alb care cauta o introducere in vinurile rosii.

Merlot este un strugure versatil care se descurca bine intr-o multime de tipuri de clima si soluri. Astfel, este cultivat in multe regiuni vinicole din intreaga lume. Merlot creste cel mai bine, totusi, in soluri reci, cum ar fi argila.

Merlot este al treilea cel mai crescut strugure de vin din lume. Franta produce cea mai mare parte a merlotului mondial, urmata de Statele Unite, apoi Italia. Merlot este, de asemenea, cultivat in parti din Chile, Australia, Noua Zeelanda, Spania, Africa de Sud, Argentina, Elvetia, Bulgaria si China. Fiecare regiune creste merlot diferit, producand un vin cu calitati si arome unice strans asociate cu acea regiune.

Merlot este un vin neted cu aciditate scazuta si niveluri mai mici de tanin decat alte vinuri rosii. Taninurile contribuie la uscaciunea, astringenta si amaraciunea unui vin – cu alte cuvinte, vinurile mai tanice lasa o senzatie mai uscata. Nivelurile mai mici de tanin ale lui Merlot au ca rezultat un finisaj moale, catifelat, cu note de fructe negre, ciocolata si o nota de condiment.

Exista o distinctie in ceea ce priveste gustul intre merlot cultivat in clima mai rece, cum ar fi Italia de Nord, Franta si Chile, fata de cele cultivate in clima mai calda, precum California, Australia si Argentina.

Merlotul Cooler Climate are un finisaj mai pamantos si mai sarat. Acest tip de merlot este numit „merlot clasic” datorita istoriei indelungate a productiei de merlot in acest tip de clima.

Descrierile de gust intalnite frecvent la merloturile cu clima mai rece includ: afine; tutun; smochin; lemn dulce; ierburi aromatice.

Merlotul dintr-un climat mai cald este mai tanic si mai corpolent, cu note de fructe mai puternice. Acest tip de merlot este numit „merlot din Noua Lume” datorita faptului ca este cultivat si produs in regiuni din afara Europei. (Regiunile viticole din Europa sunt numite „Lumea Veche”.)

Gusturile predominante din merloturile unui climat mai rece includ:

zmeura; cacao; nucsoara / cuisoare; boabe confiate; cirese.

Merlotul de Bordeaux este cultivat de obicei in calcar sau argila. Merlotul plantat in sol argilos este mai robust, in timp ce merlotul cultivat in sol calcaros are un ton mai pamantesc si mineral. Majoritatea strugurilor merlot cultivati in Bordeaux sunt folositi in amestecurile de Bordeaux, mai degraba decat ca un singur soi. Merlotul din Bordeaux este recoltat devreme, cand strugurii au mai multa aciditate, ceea ce produce un vin cu corp mediu, cu niveluri moderate de alcool.

Strugurii Merlot crescuti in Toscana sunt mai mari si mai plini si au mai putini tanini. Merlotul toscan se caracterizeaza prin gustul sau stejar si subtil, pamantesc. Merlotul cultivat in Toscana este frecvent utilizat in amestecuri de inalta calitate cunoscute sub numele de „super toscani”, un termen inventat in anii 1970 pentru a distinge aceste amestecuri de alte vinuri mai ieftine produse la acea vreme.

Vinul Merlot se potriveste cu o mare varietate de alimente datorita pozitiei sale in mijlocul spectrului de vin rosu. In general, Merlot se imperecheaza bine cu carnea de pui si alte tipuri de care usoara, precum si cu carnea rosie usor condimentata. Cu tanin mediu si nu prea multa aciditate pot fi combinate multe tipuri de alimente.

Vinurile Merlot suculente, ce provin dintr-un climat mai rece se combina bine cu legume prajite. Puteti chiar sa imperecheati legume mai greu de asortat, cum ar fi rosiile.

Vinul rosu are o serie de beneficii potentiale pentru sanatate atunci cand este consumat cu moderatie. Soiul de merlot contine mai multe vitamine, minerale si antioxidanti. Antioxidantii din vinul rosu pot avea beneficii sanatoase pentru inima, pe langa posibilele beneficii pentru sanatate ale consumului moderat de alcool in general.