Uleiurile esentiale datorita notelor lor olfactive intense au, in general, efecte benefice asupra psihicului nostru. Parfumul lor ajunge direct, prin simtul mirosului, la centrele nervoase cerebrale si la structura limbica, moduland astfel raspunsurile autonome si instinctive.
Miros: simtul emotiilor
Simtul mirosului a fost definit ca simtul emotiilor, adica delegat pentru a conferi o nuanta emotionala perceptiilor noastre fara a furniza informatii prea detaliate, ajutandu-ne sa procesam faptele si lucrurile intr-un mod diferit si mai complex decat celelalte patru simturi.
Simtul mirosului, dintre cele cinci simturi, este cel care, mai mult decat celelalte, ne aduce inapoi la starea noastra animala, unde relatia cu lumea nu este mediata de constiinta, gandire, limbaj, ci de acea reactie imediata de placere sau dezgust care ne face sa recunoastem, fara nicio mediere, ce este bine si ce este rau pentru noi. In momentul in care percepem un miros, suntem patrunsi si invadati, reactionand instinctiv.
Starile noastre de spirit, emotiile noastre, unele alegeri sunt influentate de perceptia anumitor mirosuri, inclusiv de atractia sau aversiunea pe care le putem simti fata de o persoana. Fiecare persoana are propriul miros, o nota aromatica specifica, determinata de factorii genetici si de mediu care ii identifica.
Uleiuri esentiale si miros
Uleiurile esentiale si notele aromatice care le caracterizeaza si le identifica interactioneaza cu simtul mirosului si ne influenteaza psihicul. Aromaterapia isi bazeaza tratamentele pe efectele benefice pe care mirosurile emanate din uleiurile esentiale le au asupra celor care le miros. Din punct de vedere practic, odata atinsa zona creierului emotional instinctiv, aceste molecule regleaza raspunsul simpatic / parasimpatic, care se manifesta prin raspunsuri adrenergice sau colinergice, capabile sa influenteze intregul sistem de viata in functiile sale de baza, precum , respiratie, digestie, secretie hormonala. Prin urmare, uleiurile esentiale, ce pot fi achizitionate inclusiv de la plafar, pot actiona asupra intregului complex de reactii.
Aromele au puterea de a modula psihicul, atitudinea noastra mentala si toate reactiile conexe, sistemul endocrin si chiar imunitatea, intarindu-le si adaptandu-le la nevoie. Acest lucru ne face sa ne gandim la motivele pentru care unele uleiuri esentiale din aromoterapie sunt utilizate ca euforizante, altele ca relaxante si altele ca stimulente si echilibrante.
Diferitele proprietati ale uleiurilor
Afrodisiace: unele actioneaza si pozitiv asupra sistemului emotional ajutand la exprimarea sentimentelor. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt salvie, pin, scortisoara, piper, rozmarin, ylang ylang, patchiuli, mosc.
Analgezice: utile pentru tratamentul nevralgiei deoarece amelioreaza durerea. Acestea includ: musetel, ylang ylang, cuisoare, menta.
Repelente: au functia de a indeparta insectele, molii, acarienii, parazitii si diverse insecte. Printre plantele care actioneaza in acest sens ne amintim: lamaie, mirt, chiparos, dafin, scortisoara, ienupar.
Calmante: au un efect calmant asupra sistemului nervos, de aceea sunt utile in caz de insomnie, anxietate, stres si tensiune nervoasa. Dintre acestea ne amintim: balsam de lamaie, verbena, lavanda, musetel, portocala, lemn de santal, mandarina.
Tonifiante: au un efect stimulant tonic asupra sistemului nervos, atat la nivel general, cat si la nivel intelectual in caz de concentrare slaba sau apatie mentala. Acestea includ: menta, busuioc, cimbru, salvie, rozmarin, trandafir, floare de portocal.
Acestea sunt doar cateva din proprietatile uleiurilor esentiale, in special asupra psihicului. Pe esteto.ro puteti le puteti gasi pe toate, acestea putand fi folosite atat pentru uz extern, cat si intern.