Pantofii realizati din piele sunt probabil printre cele mai scumpe articole de incaltaminte din garderoba ta. Datorita calitatii si durabilitatii, acestia reprezinta o investitie de care te poti bucura ani la rand. Gasirea perechii potrivite de pantofi piele din magazinul online www.capricia.ro poate fi o sarcina dificila, iar atunci cand in sfarsit ai gasit ceva ce iti place, apare o alta intrebare: cum sa intretii corect o astfel de incaltaminte pentru a preveni uzura?
Cate perechi de incaltaminte nu ai pierdut din cauza acestui considerent? Acum, la achizitionarea acestor articole, primesti si cateva instructiuni care sa te ajute la folosirea cat mai adecvata a acestora. Dar ce se intampla atunci cand intervine uzura? Iata cateva semne care iti indica necesitatea luarii unor masuri rapide pentru a prelungi durata de viata a pantofilor preferati!
Pierderea stralucirii si decolorarea
In functie de cat timp ai purtat o pereche de pantofi din piele sau de conditiile meteo nefavorabile la care a fost expusa, pot aparea la un moment dat schimbari la nivelul intensitatii culorii si a stralucirii. Asa cum pielea corpului are nevoie de hidratare, si pielea naturala, din care este confectionata incaltamintea, va necesita acelasi tratament.
Exista solutii speciale pentru hidratarea sau colorarea acestui material, spray-uri, creme sau ceara, pe care sa le aplici intr-un strat subtire, lasandu-le sa actioneze un timp scurt. Acestea revigoreaza aspectul pantofilor, oferindu-le stralucire.
Zgarieturile
Urmele de zgarieturi sunt inestetice si foarte neplacute pe o pereche de pantofi din piele. Cu cat sunt mai adanci, cu atat sunt mai greu de remediat, insa urmele superficiale pot fi eliminate prin intermediul unei radiere speciale pentru piele.
Uzarea staifului
Uita-te in interiorul pantofului si urmareste eventualele deteriorari de la nivelul staifului. Acestea apar in special atunci cand nu obisnuiesti sa folosesti incaltatorul. La fiecare purtare, intaritura din jurul calcaiului se va deforma mai mult si iti va cauza diverse dificultati la mers. De aceea, se recomanda folosirea dispozitivului de incaltare, pentru a proteja cat mai mult partea din spate a pantofului.
Petele de sare
O pereche de pantofi din piele este destul de sensibila la apa, iar zilele ploioase nu sunt tocmai cele mai prietenoase pentru aceasta. Sarea patrunde in piele si cu cat o indepartezi mai tarziu, cu atat va lasa urme mai profunde. Foloseste o carpa moale si usor umezita pentru a curata locurile afectate, imediat ce observi ca pantofii s-au murdarit. Evita frecarea intensa!
Se recomanda miscarile usoare si delicate. Petele persistente le poti indeparta cu preparate speciale sau cu un sampon pentru incaltaminte. Majoritatea producatorilor vin in intampinarea clientilor cu diverse solutii si paste special concepute pentru eliminarea petelor de sare. Daca le vei folosi conform instructiunilor de pe ambalaj, vei salva perechea ta favorita si nu vei deteriora si mai mult incaltamintea.
Deformarea din cauza umezelii repetate
Daca te-a prins o ploaie torentiala sau tocmai ai calcat din neatentie intr-o balta, pantofii sunt primii care sufera. Dar mai rau decat atat ii poate afecta metoda prin care te vei hotari sa ii usuci. Expunerea unor pantofi din piele sub o sursa de caldura artificiala, cum ar fi caloriferul sau expunerea la soare, ii poate deforma si decolora.
Cea mai buna solutie ar fi sa asezi pantofii intr-o camera, departe de lumina soarelui care bate prin fereastra si sa ii lasi sa se usuce natural, la temperatura incaperii. Preventiv, inainte de prima purtare, se recomanda utilizarea unor produse speciale, care cresc impermeabilitatea pantofilor, evitand astfel eventualele neplaceri cauzate de umezeala.
Uzura talpii sau a tocului
Degradarea talpii sau a tocului duce la instabilitatea piciorului. Calcatura va fi deviata de la normal, te vei confrunta cu bataturi, dureri de picioare si oboseala la mers. Acorda atentie neregularitatilor de la nivelul talpii si repara-le cat mai repede.
Intretinerea corecta a perechilor de pantofi piele previne uzura prematura a acestora. Astfel, te vei bucura de investitia facuta sezoane la rand.