Fără categorie

Ce este kombucha de fapt si care sunt proprietatile acestui ceai?

„Kombucha este un ceai zaharos, fermentat printr-o cultura alcatuita din drojdii si bacterii numite scoby (cultura simbiotica a bacteriilor si drojdiei). Rezultatul este o bautura sanatoasa probiotica, cu o cantitate mica de alcool (sub 0,3%, datorita procesului de fermentare) si o cantitate reziduala de zahar „, explica Alejandra Carretero Krug, profesor de nutritie la Universitatea San Pablo din CADRUL CEU San Pablo (Madrid). Afla mai multe citind Kombucha beneficii.

Originea si consumul

Se crede ca kombucha a inceput sa fie facuta in Manciuria (ceea ce este acum nord-estul Chinei), inapoi in 200 i.Hr..C., si ca de acolo s-a raspandit spre est pentru a ajunge in Japonia, in mare parte datorita eforturilor unui medic coreean numit Kombu; de aici si numele bauturii kombucha (chineza: „chá” inseamna „ceai”). Este cunoscuta sub numele de bautura samurailor.

„Kombucha este una dintre cele mai populare bauturi nealcoolice fermentate din lume. Inainte de a ajunge in Europa, era deja popular in alte tari ale lumii. In tara noastra consumul de kombucha a crescut in ultimii ani, prin alimentatie sanatoasa, devenind o bautura la moda.

Desi in cea mai mare parte a Europei aceasta bautura este inca o noutate, in cursul anului 2020 piata kombucha si-a triplat vanzarile si este de asteptat ca si consumul sau sa atinga cote similare cu cele observate in Statele Unite si Regatul Unit, unde este deja un produs comun in randul consumatorilor.

Ce gust are kombucha?

Potrivit profesorului de nutritie, kombucha singur este o bautura usor acida si aceasta aciditate va depinde de timpul de fermentare (de la 10 la 21 de zile). Acesta poate fi luat direct dintr-o prima fermentatie -aroma naturala kombucha-, sau derivat dintr-o a doua fermentatie.

A doua fermentare permite kombucha sa aiba gaz (datorita carbonatarii) si ca poate avea arome diferite, folosind o multitudine de ingrediente (fructe si legume proaspete, sucuri naturale, condimente si flori…).

Ingrediente principale

Principalele ingrediente ale kombucha sunt: ceaiul (de obicei negru sau verde), apa si zaharul.

Dupa procesul de fermentare, se obtin probiotice, acid acetic, acid gluconic, acid lactic si cantitati mici de etanol.

Trebuie remarcat faptul ca in compozitia sa sunt vitaminele din grupa B (B1, B2, B6, B9 si B12) si vitamina C.

Proprietatile kombucha

Ca si alte alimente fermentate, cum ar fi kefirul din lapte si iaurtul, kombucha are o incarcatura mare de probiotice (bacterii sanatoase). Probioticele contribuie la mentinerea unei florei intestinale echilibrate si variate; care are ca rezultat evitarea sau combaterea tulburarilor digestive, imbunatatirea functiei imune si prevenirea infectiilor urinare, printre alte proprietati.

„Popularitatea kombucha ca aliment se datoreaza pretinselor sale beneficii pentru sanatate. Studiile in vitro au observat un potential antiinflamator ridicat si o activitate antioxidanta, o reducere a nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, o reducere a raspandirii cancerului; si imbunatatirea functiilor ficatului, gastro-intestinale si ale sistemului imunitar. Cu toate acestea, inca nu exista suficiente dovezi la om”, avertizeaza specialistii.

Cine ar trebui sa evite consumul sau?

Datorita putinelor studii care exista in prezent cu privire la consumul de kombucha la om, ar trebui evitata in timpul sarcinii, alaptarii si in copilarie.