Educatia tehnologica incepe inca din clasa a 5-a si este studiata din manuale de educatie tehnologica clasa 5, special concepute in acest sens. Tehnica este o parte importanta a culturii materiale deoarece prezinta realitate obiectuala si de aceea este important ca elevul sa studieze aceasta materie. Tehnica este privita ca un ansamblu de factori materiali din domeniul productiei, din domeniul metodelor sau chiar al procedeelor de lucru, care ajuta societatea sa prelucreze si sa obtina produsele necesare pentru satisfacerea unor nevoi.
Ce este tehnologia si educatia tehnologica?
Tehnologia reprezinta o stiinta care studiaza tehnica si intreg procesul prin care sunt obtinute rezultate din anumite activitati. Pentru a se obtine toate aceste rezultate trebuie sa fie folosite mai multe operatii care fac parte din tehnica, dar si din alte domenii. Prin urmare se poate discuta si despre tehnologia informatiei, a constructiilor de masini si chiar didactica.
Astfel se poate deduce faptul ca intr-un manual educatie tehnologica clasa 5 se pun bazele acestor cunostinte despre tehnica. Toate produsele care rezulta din activitatile tehnice sunt prezente in absolut toate domeniile activitatii umane. De asemenea, scopul tehnicii este acela de a obtine metode si mijloace materiale pentru a veni in ajutorul tuturor activitatilor facute de oameni.
La fel cum inteligenta este considerata cea mai buna solutie pentru numeroase probleme, si tehnica este considerata politehnica pentru ca, datorita tuturor mijloacelor create pot aparea solutii pentru domenii diverse de activitate. Caracterul politehnic este cel care rezulta din faptul ca toate realizarile si rezultatele tehnice implica o combinatie dintre metodele specifice altor domenii.
Ce este edcatia tehnologica si de ce se studiaza din clasa a 5-a?
Educatia tehnologica reprezinta o parte componenta importanta, care debuteaza de la manualul de educatie tehnologica si aplicatii practice clasa 5 si care are rolul de a forma si dezvolta persoana care o studiaza. Educatia intelectuala este cea care ajuta la formarea teoretica in timp ce educatia tehnologica este cea care asigura formarea practica. Aceasta materie are mai multe module astfel incat si abordarile sa fie multiple si sa imbine partea teoretica cu partea practica in mod armonios.
Educatia tehnologica este materia care pune bazele unei noi realitati in ceea ce priveste cunoasterea si actiunile umane care sunt in curs de dezvoltare.
Scopul pe care educatia tehnologica il are este sa puna in practica toate cunostintele care au fost dobandite stiintific si de a dovedi ca acestea sunt utile. De asemenea, elevul vede intr-o lumina complet noua modul in care se face legatura in realitate intre stiinta si practica.
Invatand toate aceste aspecte din punct de vedere tehnologic, elevul este pregatit sa faca fata valului de informatii pe care le intalneste in scoala si in viata de zi cu zi si se poate coordona mai usor cu noile tehnologii. Materia denumita educatie tehnologica se dezvolta permanent si este in continuu progres si perfectionare astfel incat sa ofere cele mai noi informatii elevilor, adaptandu-se in permanenta la realitatea actuala.
Cultivarea umanismului tehnologic este unul dintre obiectivele acestei materii. Cu ajutorul educatiei tehnologice este pusa baza pentru educatie bazata pe formare stiintifica si tehnologica, aceasta reprezentand de fapt componenta cea mai importanta a umanismului stiintific. De asemenea este dezvoltat si spiritul de cercetare al elevului, care isi va dori sa afle mai mult.
Initierea pentru pregatirea tehnica si practica este foarte importanta mai ales pentru acei elevi care vor urma programe de studiu bazate de practica. De asemenea, elevul va intra in contact cu modul in care stiinta si tehnologia s-au imbinat pentru a produce cele mai bune rezultate. Intelegerea raportului dintre mediu, stiinta, tehnologie si cultivarea comportamentului ecologic sunt elemente foarte importante pentru ca viitorul depinde foarte mult de conservarea naturii si de modul in care tehnologia abordeaza aceasta problema.
Tot la educatie tehnologica elevul invata care sunt cele mai importante ramuri profesionale din domeniul tehnologiei astfel incat mai tarziu sa ii fie usor sa descopere ce anume vrea sa faca si spre ce drum se indreapta. Astfel, elevul isi dezvolta capacitatea de a face mai mult si de a invata mai mult, dar si de a lua cele mai bune decizii pentru viitor, fiind informat corect si detaliat.
Toate aceste beneficii sunt cele care au creat importanta educatiei tehnologice si care au facut ca ea sa devina o materie in scoli.