Fără categorie

Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar fix

Îți dorești o dantură regulată, frumoasă și sănătoasă, iar soluția pentru aceasta este și un aparat dentar fix. O soluție care, să fim sinceri, te cam înspăimântă, deoarece pare destul de incomodă și greu de suportat. Nu este cazul însă să mai crezi în astfel de mituri, deoarece tehnologia și materialele folosite au evoluat enorm în ultima perioadă, prin urmare totul va fi mult mai ușor. Pentru a te obișnui un pic cu situația, am decis să îți oferim mai multe informații, pe care le poți citi în rândurile următoare.

Scopul aparatului dentar fix

Scopul cu care se montează un aparat dentar fix se referă la o îmbunătățire semnificativă a poziției pe arcadă a unor dinți, dar și a poziției maxilarului, inferior și superior. Pentru că avem de a face cu un aparat fix, acestea rămân în cavitatea bucală până la încheierea tratamentului. Prin urmare, se recomandă o mai mare atenție igienei orale.

Aparatele fixe, tradiționale, sunt mult mai accesibile și se dovedesc a fi foarte eficiente în cazul unei malocluzii grave.

Avantajele aparatului dentar fix

Există numeroase avantaje pe care le poți avea atunci când se optează pentru un aparat dentar fix. În primul rând, se reglează foarte ușor, așa că este foarte simplu să îl ajustezi. De asemenea, mișcările sunt mult mai precise și mai controlate față de aparatele mobile.

Un alt avantaj este și faptul că acesta rămâne fix pe poziție până la sfârșitul tratamentului, ceea ce înseamnă că poți scăpa de multe neplăceri, cum ar fi căderea lui din cavitatea bucală atunci când dormi, râzi puternic sau faci sport. Totodată, un aparat dentar fix nu va afecta vorbirea așa cum o face unul mobil.

Tipuri de aparate dentare fixe

Medicii specialiști în ortodonție susțin că avem de a face cu mai multe tipuri de aparate dentare fixe.

Aparat metalic

Este cel mai vizibil, ceea ce îți poate crea o mica jenă din punct de vedere estetic, dar are parte de cele mai puține probleme structurale.

Ceramic

Este la fel de eficient precum cel metalic, dar este mai puțin vizibil. Din păcate, dacă nu ai grijă la igiena ta dentară acesta are tendința de a se păta.

Safir

Se montează pe fața dinților, este extrem de puțin vizibil, dar este destul de scump și se deteriorează destul de rapid.

Incognito

După cum îi spune și numele, are reputația de a nu fi observat de cei din jur, deoarece se montează pe partea din spate a dinților.

Cum este viața atunci când porți un aparat dentar fix

De regulă, în primele zile după ce ai trecut printr-o procedură de montare a unui aparat dentar fix ai parte de un mic disconfort și dureri care vor trece în aproximativ o săptămână. La nevoie poți să iei și medicamente cu efect analgezic. De asemenea, buzele și obrajii pot fi lezate ușor, până te obișnuiești cu noua situație.

Igiena dentară trebuie efectuată cu mai multă atenție acum, iar medicul ortodont sau asistentul de la respectivul cabinet stomatologic îți va explica exact ce trebuie să faci. Va fi nevoie să te speli pe dinți de minim două – trei ori pe zi, să folosești și periuțe interdentare, iar utilizarea zilnică a unei ape de gură cu fluor va deveni obligatorie.

Atenție la alimentele consummate

Alimentele sau băuturile care conțin mult zahăr sau acid trebuie evitate, la fel ca și cele tari sau lipicioase. Fructele, pâinea sau chiar pizza cu aluat crocant trebuie tăiate înainte de a fi consumate.

Este important să îți găsești de la bun început un medic cu care să colaborezi bine, pentru că trebuie să revii regulat la clinică pentru ca acesta să îți ajusteze aparatul. Recomandarea noastră ar fi clinica Cris Smile, unde ai parte de tratamentul perfect, dar și personalul experimentat și empatic de care ai nevoie. Mai nou, există și un nou punct de lucru, în sectorul 6, pe strada Boișoara 10 – 12.