Fără categorie

Dezinsectie plosnite de pat

Plosnitele de pat sunt bine cunoscute ca daunatori enervante care musca si sunt din ce in ce mai importante, inclusiv in hoteluri si alte unitati de cazare din SUA. Sunteti incurajat sa aflati mai multe despre biologia plosnitelor si asocierea lor cu case, apartamente, hoteluri si unitati de cazare, astfel incat sa puteti lua decizii mai informate cu privire la riscurile pentru sanatate, cum sa va protejati atunci cand calatoriti si daca controlul plosniilor este justificat intr-o resedinta sau o unitate de cazare.
Sunt plosnitele de pat un risc pentru sanatatea publica?

Plosnitele de pat au nevoie de sange pentru a se reproduce si a-si finaliza ciclul de viata. Efectul muscaturilor de plosnite variaza intre oameni, dar in cele din urma produc urme rosii care mancarime. Muscaturile in sine nu sunt dureroase si de obicei nu sunt simtite. Cu toate acestea, hranirea frecventa poate perturba somnul oamenilor si ii poate face iritabili, iar faptul ca vad muscaturi poate provoca suferinta emotionala la unii oameni. Ratele mari de hranire pot duce la pierderi semnificative de sange si, in cele din urma, pot duce la anemie, in special la copiii malnutriti.

Cel putin 27 de agenti ai bolilor umane au fost gasiti in plosnite, inclusiv virusi, bacterii, protozoare si viermi paraziti. Niciunul dintre acesti agenti nu se reproduce sau se inmulteste in interiorul plosnitelor de pat si foarte putini supravietuiesc pentru o perioada de timp in interiorul plosnitelor de pat. Nu exista dovezi ca plosnitele de pat sunt implicate in transmiterea (prin muscatura sau fecale infectate) a oricarui agent al bolii, inclusiv virusul hepatitei B si HIV, virusul care provoaca SIDA.

Cate tipuri de plosnite de pat exista?

Exista o singura specie de plosnita in Indiana, Cimex lectularius. Aceasta specie este un daunator al oamenilor din intreaga lume, inclusiv din intreaga S.U.A. si are peste 50 de denumiri comune, printre care ,,plat de mahon”, ,,coat rosu”, ,,paduche de perete” si ,,paduchi de pat”. O a doua specie de plosnita, Cimex hemipterus, este limitata la regiunile tropicale ale lumii. O a treia specie de plosnita, Leptocimex boueti, traieste si se hraneste atat cu oameni, cat si cu lilieci in Africa de Vest.

Cum pot recunoaste o plosnita de pat?

Plosnitele de pat adulte au aproximativ 1/4 inch lungime, sunt ovale, maro-rosiatice si fara aripi. Corpul lor este foarte plat si poseda picioare si antene lungi si subtiri. Au o proboscis lunga, segmentata (ciocul) care se extinde inainte atunci cand insecta ia o masa de sange. In repaus, proboscisul se afla sub corp si se proiecteaza inapoi intre picioare. Plosnitele de pat imature sunt cunoscute fie ca ,,larve” fie ,,nimfe”. Seamana foarte mult cu adultii, dar sunt mai mici si mai putin profund pigmentati.
Care este ciclul de viata al plosnitelor de pat?

Plosnitele de pat se dezvolta de la ou la adult printr-un proces numit ,,metamorfoza graduala”. Aceasta inseamna ca ultimul stadiu de larva se dezvolta direct intr-un adult, fara a trece printr-un stadiu de pupa care nu se hraneste. Exista cinci stadii larvare si fiecare necesita o masa de sange inainte de a trece in urmatorul stadiu al ciclului de viata. Atat barbatii adulti, cat si femelele, se hranesc cu sange si iau mese repetate de sange in timpul vietii. Femelele au nevoie de sange pentru dezvoltarea oualor.

Cele cinci stadii larvare sunt finalizate in aproximativ o luna in conditii adecvate de temperatura, umiditate si disponibilitatea gazdelor pentru mesele de sange. Larvele pot supravietui in interiorul locuintelor timp de cateva luni fara o masa de sange, dar nu se muta in urmatoarea etapa a ciclului de viata pana cand se ingraseaza cu sange. Adultii pot supravietui si mai mult in aceleasi conditii, dar, din nou, nu dezvolta oua decat daca se hranesc cu sange.

Sursa articol dezinsectie plosnite de pat