Fără categorie

De ce iubim vinurile rose?

 

 

Vinurile rose au publicul lor, departe de stereotipurile care ne spun ca acesta este doar vinul preferat de femei. Vinurile rose sunt racoritoare, curate, mai deschise decat vinurile rosii si totusi au, in general, mai mult corp si putere decat un vin alb.

Sunt perfecte pentru aperitiv, de asemenea pentru a insoti preparate din orez, tocanite de peste si chiar cu branzeturi moi sau semicurate. De asemenea pastele, ouale, carnea alba si preparatele din bucataria orientala usor condimentata gasesc un bun contrapunct alaturi de vinul rose.

Vinul rose este practic un vin rosu cu putina macerare. Exista mai multe metode de a face acest lucru, dar cea mai comuna metoda este presarea. Strugurii negri sunt presati si cojile se lasa sa macereze cu sucul pentru scurt timp pana capata o culoare usor roz. Sucul este apoi facut ca vin alb. Rezultatul este un vin mai curat si mai usor decat un vin rosu, dar cu mai mult corp si putere decat un alb.

Cu marea varietate de vinuri pe care o gasim astazi pe raftul supermarketului sau in magazinele specializate, este din ce in ce mai greu sa stii ce vin sa alegi. Este clar ca investitia intr-o sticla este riscanta, ne poate decapitaliza destul de usor si la randul sau nu ne ofera o experienta buna. Uneori nu atat pentru ca vinul este rau, cat pentru ca nu gasim vinul potrivit pentru gustul sau situatia noastra.

Pentru a nu deveni mai complicat, iata cateva sfaturi pentru a alege cea mai buna varianta in functie de circumstante.

Recunoasteti daca va inclinati mai mult spre dulce sau amar, pentru usor sau pentru arome mai incarcate si/sau mai aspre.

Usor. Un vin in care se remarca aromele fructelor proaspete, iar aciditatea este marcata.

Mediu: Continua sa aiba fructe, dar notele butoiului pot fi mirosite si simtite in gust.

Puternic. Aciditatea scade, amaraciunea creste, palatul se usuca mai mult, dar ar trebui sa fie aromat cu fructe si aromele pe care le aduce butoiul, precum condimente si ciocolata. De obicei, contine mai mult alcool. Daca scopul tau este sa maturezi un vin, il poti depozita intr-un loc uscat, intunecat, racoros si fara miros, cum ar fi intr-o incapere subterana. Atentie insa, nu toate vinurile sunt bune pentru invechire, doar vinuri precum Bacnata sau Tectonic Girboiu se pot pastra pana la 5 ani sau mai mult. Exista si unele soiuri precum Cabernet Sauvignon, Syrah si Merlot care pot fi invechite datorita aciditatii, taninurilor si alcoolului pe care le produc. Amintiti-va ca vinul trebuie pastrat orizontal in orice moment, deoarece pe verticala exista riscul ca dopul sa se usuce, sa se stranga si ca oxigenul sa acidifice lichidul.  La Girboiu clientii gasesc mereu o sticla de vin rose de calitate!

Cea mai buna parte a cumpararii vinului este atunci cand il bem. De multe ori ni se spune ca vinul se bea la pahar, dar se poate face o exceptie pentru vinurile tinere (doar in cazul in care nu se face o degustare). Totusi, pentru a degusta un vin, este necesar sa avem o sensibilitate senzoriala foarte dezvoltata, care se dobandeste cu experienta. Incepeti sa analizati vinul prin perceperea culorilor, apoi lasati-va ghidat de miros si identificati aromele. In cele din urma, folositi-va simtul gustului pentru a savura fiecare inghititura.