Fără categorie

Ce tipuri de vin alb sec există?

Vinul alb este o alegere populară pentru mulți iubitori de vin și este disponibil în mai multe tipuri, de la dulce la sec. În timp ce unii pot prefera gustul fructat și dulce al unui Moscato, alții se pot bucura de prospețimea și efectul răcoritor al unui vin alb sec, dar cu atât de multe opțiuni, poate fi dificil să îl alegi pe cel potrivit.

 

Sauvignon Blanc

Este un vin proaspăt și răcoritor, cu note de măr verde, lămâie și grapefruit. Corpolența este scăzută, dar aciditatea ridicată și este adesea considerat un vin foarte versatil la capitolul asocieri culinare, motiv pentru care este servit, de regulă, cu preparate din fructe de mare, salate și legume. Strugurii sunt originari din regiunea Bordeaux din Franța, dar astăzi se cultivă în întreaga lume, din Noua Zeelandă până în California.

 

Chardonnay

Chardonnay este un vin corpolent, cu o textură bogată și cremoasă. Are note de măr, pară și lămâie și este adesea maturat în butoiul de stejar, lucru care îi conferă un gust fin și o notă de vanilie. Se servește, de regulă, cu preparate din pui, pește și paste. Soiul de struguri este unul versatil, care poate fi cultivat în multe climate diferite, de la cele reci, cum ar fi Burgundia din Franța, la cele calde, cum ar fi California din Statele Unite.

 

Pinot Grigio

Puțin corpolent, cu un nivel ridicat de aciditate, note de măr verde, pară și lămâie, Pinot Grigio este un vin proaspăt și răcoritor, ce se servește, de regulă, cu fructe de mare, salate și paste. Strugurii se cultivă în multe regiuni din întreaga lume, din Italia până în California.

 

Chenin Blanc

Acesta este un soi de struguri clasic de vin alb, renumit pentru aromele sale bogate, ce provine din Valea Loarei din Franța, dar se cultivă în multe alte regiuni din întreaga lume, inclusiv în Africa de Sud și California. Chenin Blanc este un vin versatil care poate varia ca stil, de la ușor și proaspăt, la dulce, fiind adesea asociat cu mâncăruri picante, fructe de mare și deserturi pe bază de fructe.

 

Merită să încerci și un vin alb sec românesc, iar un bun exemplu în acest sens este Tămâioasă Românească din gama Budureasca Premium. Acesta ne întâmpină în pahar cu o culoare galben pai care pare că anunță aromele inedite de flori de soc și coajă de portocale completate de busuioc. Gustul proaspăt, plin de prospețime ne duce cu gândul la litchi, iar acest vin echilibrat, elegant se remarcă prin finalul său lung. Se poate servi alături de o mulțime de preparate, în special cele din pește, pui sau brânzeturi, iar temperatura ideală pentru servirea sa este de 10-12 grade.

 

Care este diferența dintre un vin alb sec și unul dulce?

Vinul alb sec conține foarte puțin zahăr rezidual, ceea ce îi conferă un gust proaspăt și răcoritor, pe când cel dulce are mai mult zahăr, drept urmare este potrivit în alte contexte.

 

Cum aleg vinul alb potrivit pentru o masă?

Regula generală de bază este de a asocia vinul alb cu mâncăruri mai ușoare, cum ar fi peștele sau puiul, iar vinul roșu cu mâncăruri mai grele precum fripturile. Cu toate acestea, tipul specific de vin alb pe care merită să îl alegi va depinde de aromele preparatelor.

 

La ce temperatură ar trebui să servesc vinul alb sec?

Vinul alb sec se servește cel mai bine răcit, dar nu prea rece, temperatura ideală fiind undeva între 7 și 14 grade. Totuși, ar trebui să citești eticheta pentru că fiecare producător poate avea propriile recomandări în acest sens.