tratament nevi pigmentari
Fără categorie

Ce sunt nevii pigmentari si cum se trateaza?

Nevii pigmentari sunt leziuni cutanate benigne care se formeaza atunci cand celulele de melanocite – celulele care produc pigmentul pielii – se dezvolta intr-un mod neobisnuit. Aceste leziuni sunt adesea cunoscute sub numele de alunite si pot varia in aspect, de la pete de culoare maro pana la umflaturi mai inchise la culoare. Desi majoritatea nevilor pigmentari sunt inofensivi, unele pot fi asociate cu un risc crescut de cancer de piele, in special melanomul.

De cate tipuri sunt nevii pigmentari?

Exista mai multe tipuri de nevi pigmentari, iar unele sunt mai susceptibile sa devina canceroase decat altele. Printre acestea se numara:

 • Nevii comuni: Acestia sunt nevii obisnuiti, care apar de obicei la nastere sau in copilarie si raman neschimbati pe parcursul vietii. Pentru a intelege mai bine afla tot ce trebuie sa știi despre nevii pigmentari.
 • Nevii atipici: Acest tip de nevi au caracteristici mai putin obisnuite, cum ar fi dimensiuni mari, forme neregulate sau margini neregulate.
 • Nevii congenitali: Acestia sunt nevii care sunt prezente inca de la nastere si pot fi asociate cu alte probleme de sanatate.
 • Nevii junctionali: Acestia sunt nevii care sunt localizati in stratul superior al pielii si pot fi pigmentati sau negri.

Ce factori de risc exista pentru melanom?

Desi majoritatea nevilor pigmentari sunt inofensivi, unele pot prezenta un risc crescut de melanom, forma cea mai agresiva de cancer de piele asa ca recomandarea este sa mergi la dermatoscopie digitală în Targu Mures. Factorii care pot creste riscul de melanom includ:

 • Numarul de nevii pigmentari: Persoanele care au un numar mare de nevi pigmentari, in special nevi atipici, pot avea un risc mai mare de melanom.
 • Istoricul familial: Persoanele cu un istoric familial de melanom au un risc crescut de a dezvolta aceasta forma de cancer de piele.
 • Expunerea la soare: Expunerea excesiva la soare si arsurile solare repetate pot creste riscul de melanom.

Cum se trateaza nevii pigmentari?

Majoritatea nevilor pigmentari nu necesita tratament, dar este important sa fiti atenti la orice modificare in aspectul sau dimensiunea acestora si sa consultati un dermatolog pentru evaluare si management adecvat. In cazul nevilor atipici sau a celor care prezinta un risc crescut de melanom, optiunile de tratament pot include:

 • Excizia chirurgicala: Acesta este cel mai comun tratament pentru nevii care prezinta un risc crescut de melanom. Indepartarea chirurgicala a nevului si examinarea histologica ulterioara pot determina daca sunt prezente celule canceroase.
 • Monitorizarea regulata: Pentru nevii care nu prezinta modificari semnificative sau semne de malignitate, este posibil sa fie recomandata doar monitorizarea regulata pentru detectarea precoce a oricarei schimbari.
 • Crioterapia: Aceasta implica congelarea nevului cu azot lichid pentru a indeparta tesutul anormal.
 • Laseroterapia: In unele cazuri, laseroterapia poate fi utilizata pentru indepartarea nevilor pigmentari, in special a celor localizati in zone sensibile sau estetice, cum ar fi fata.

Nevii pigmentari sunt leziuni cutanate comune, dar este important sa fiti atenti la orice modificare in aspectul sau dimensiunea acestora si sa consultati un dermatolog pentru evaluare si management adecvat. Desi majoritatea nevilor pigmentari sunt inofensivi, unele pot prezenta un risc crescut de melanom, astfel incat monitorizarea regulata si, in unele cazuri, tratamentul precoce pot fi vitale pentru mentinerea sanatatii pielii.