Fără categorie

Vinul rosu este mai bun decat credeai!

Dintre toate bauturile alcoolice, vinul rosu este cel mai sanatos si cel cu istoria cea mai indelungata in obiceiurile culinare ale oamenilor. Originea vinului poate fi urmarita chiar pana la inceputurile civilizatiei, fiind o bautura asociata cu inalta clasa a societatii. In ziua de astazi gasim o gama vasta de vinuri, iar crama Girboiu ofera cele mai bune sortimente de vinuri albe, rose sau rosii. Categoria de vin rosu Girboiu este intotdeauna apreciata, mai ales in pragul sarabatorilor, deoarece ofera soiuri de struguri precum Cabernet Sauvignaon, Merlot sau Feteasca Neagra.

In functie de ce alegem vinul rosu potrivit?

Taninurile sunt o componenta a vinului. Acestea provin din parti ale strugurilor care se filtreaza in timpul procesului de vinificare: seminte, tulpini si piei. Unele vinuri sunt lasate in contact cu taninurile mai mult timp, altele pentru o perioada mai scurta de timp. Taninele dau unui vin un pic mai mult din acea amaraciune care te face sa il iubesti.

Este important sa stii daca iti place sau nu acest lucru. Unii oameni adora nivelurile ridicate de tanin si senzatia uscata si astringenta cu care o lasa. Unii prefera vinurile rosii mai dulci, mai luxuriante si catifelate.

S-ar putea sa te familiarizezi cu senzatia de taninuri din ceaiurile negre, ciocolata neagra sau migdale. Fiecare contine taninuri si evoca o anumita uscare placuta.

Vinurile rosii cu tanin ridicat includ Cabernet Sauvignon, Malbec si Shiraz (sau Syrah). Acestea sunt adesea delicioase cu friptura si tocanite. De asemenea, pot avea o senzatie de incalzire si reconfortare care persista.

Vinurile rosii cu tanin scazut includ Pinot Noir cu tanin scazut se poate combina excelent cu paste, pui si chiar peste gras precum somonul. Vei simti din plin aceste vinuri atunci cand le bei si le vei adora.

Taninurile insa nu decid totul. Regiunea si clima influenteaza la fel de mult gustul vinului. De exemplu, daca esti in cautarea unui Malbec, Chile este regiunea care trebuie luata in considerare mai intai. Este o tara cunoscuta pentru Malbec-urile elegante, matasoase, care ofera arome deosebit de profunde. Echilibreaza aromele complexe, de culoare inchisa, cu un indiciu de condiment. Malbec-ul chilian este unul dintre cele mai bune vinuri rosii pentru a completa o gama de arome.

S-ar putea sa descoperi ca iti place in mod special un tip de vin dintr-o anumita regiune. Desi diferiti producatori din regiunea respectiva vor avea diferite formule, exista ceva despre regiunea respectiva si climatul ei care creeaza vinul pe care il iubesti. Acest lucru se datoreaza faptului ca influenteaza strugurii din regiune, pentru a creste in anumite moduri si a se coace in anumite perioade ale anului. Ceea ce apreciezi este influenta climei si a solului asupra modului in care acesti struguri se maturizeaza.

Sunt sanse sa preferati diferite regiuni pentru diferite tipuri de vin. Atunci cand alegi vinul rosu, nu ramai doar la producatori grei precum cei din Franta. Este mai putin probabil sa gasesti ceva unic pentru gusturile tale. Cauta o tara precum Chile, care poate nu produce acelasi volum de vin, dar care are calitati ecologice unice, care produc profile aromate profunde si rafinate. Acestea sunt locurile in care poti gasi cu adevarat ceva special.

Vinurile mai acide sunt perfecte pentru asocierea cu alimente care contin unt sau grasimi. Pe masura ce alternati mancarea cu bautul vinului, gura percepe mai bine contrastul. Aceasta creeaza o separare clara intre mancare si vin. Fiecare inghititura de vin reseteaza palatul pentru a obtine un mai mare simt si apreciere mai buna a mancarii. Fiecare muscatura a mancarii reseteaza palatul pentru a fi afectat mai mult de vin. Pe masura ce alternezi muscaturi si inghitituri, simti atat mancarea, cat si vinul.

Acesta este unul dintre cei mai importanti factori in crearea unei combinatii excelente cu vinul rosu. Cand incerci un vin pentru prima data, trebuie sa faci acest lucru. Alterneaza muscaturile de mancare si inghititurile de vin pentru a va spori sentimentul fiecaruia. Vinurile cu un continut ridicat de aciditate, dar care au dulceata, pot avea un gust mai putin acid, dar totusi vor contribui la crearea acestui sentiment de gura.

Gandeste-te la Merlot ca la un prieten bun, care nu este prea exigent si pe care, in general, te poti baza pentru o noapte decenta si ieftina. Cu note de prune, mure si fructe rosii, Merlot are uneori o nota de stejar si bogatie catifelata pe gustul acelor vinuri de la capatul superior al pietei.

Merlot a devenit aproape sinonim cu vinuri de baza, usor de savurat, care se potrivesc destul de bine cu mancaruri care nu sunt prea complexe. Adesea este proaspat, destul de usor in gura, plin si suculent. Dar fereste-te de partea inversa a boabelor rosii fade, usor subtiri si necoapte care inunda partea de jos a pietei.

Crama Girboiu ofera cea mai completa gama de vin rosu, la un pret imbatabil!