Fără categorie

Mituri si fapte despre par

Multi oameni cred ca detin un par sanatos doar pentru ca au un scalp sanatos. Nu este corect. Aceasta este una dintre cele mai frecvente conceptii gresite despre par. Un singur par creste timp de 2 pana la 7 ani pana cand cade. Factorii externi sau influentele fizice pot deteriora parul. Scalpul poate ramane sanatos. Dar asta nu prea are legatura cu deteriorarea parului.

Exista unele fapte reale, dar exista si unele mituri ce nu au nici o legatura sau logica.Exista foarte multe mituri nebunesti sau sfaturi de la anumite persoane despre cum ar creste parul mai repede, despre cum devine mai sanatos si cu volum sau despre cum se evita varfurile despicate. Toata lumea are propria intelepciune si teorie despre modul in care parul poate ramane sanatos pe termen lung sau despre cum acesta creste mai repede.

La spalare, moleculele de apa se imping intre legaturile de hidrogen din par. Astfel, parul devine mai elastic comparativ cu parul uscat. Aceasta nu este o problema, deoarece acestea se reunesc din nou in timpul procesului de uscare. Dar asta inseamna si ca parul este cu 50% mai slab atunci cand este ud. Deci pieptanatul sau periajul inainte de a se usca va creste forta aplicata parului, facandu-l mai probabil sa se rupa. Acest lucru se datoreaza faptului ca parul umed se intinde mai mult decat parul uscat inainte de a se rupe. Parul umed are un coeficient de frecare semnificativ mai mare decat parul uscat, motiv pentru care pieptanatul / periajul cand este ud poate expune parul la o forta mai mare.

Premisa generala a zvonului: „ Apa rece la sfarsitul dusului face parul sa straluceasca”, este ca apa mai rece inchide cuticula (suprafata) parului. Cu toate acestea, parul nu este viu si nu exista mecanisme active (de exemplu, deschiderea si inchiderea cuticulei) cauzate de apa fierbinte sau rece. Cortexul parului se umfla usor atunci cand apa patrunde in par. Cu toate acestea, acest lucru se intampla atat cu apa calda, cat si cu apa rece. Exista desigur unele produse cosmetice ce ajuta foarte mult la hidratarea si stralucirea parului, cele mai bune fiind cele de la marca Kemon.

„Daca parul este tuns mai des, va creste mai repede.” Nu – parul creste din radacina si corpul nu poate spune cand a fost taiat (barbieritul, smulgerea sau penseta este o alta poveste …). Taierea parului indeparteaza orice capete despicate ale parului, ceea ce ajuta la mentinerea parului mai aliniat si la aspectul mai sanatos. Daca este tuns mai des, cu siguranta va interveni inconstientul ce va crede ca acesta creste mai repede.

„Smulsul unui fir de par carunt, va face sa creasca mai multe.” Cand parul cenusiu incepe sa creasca, orice par nou din acel folicul va deveni cenusiu. Cand parul este smuls, foliculul este impins inapoi in faza de crestere a anagenului si produce un alt par gri. Nu exista dovezi clare ca smulgerea unui singur par determina si alti foliculi de par sa produca parul gri.