Boilerul este motorul centralei termice a casei. Asigura confortul termic controland in acelasi timp consumul de energie. Boilerul pe gaz, centrala electrica, centrala pe ulei, in condensare sau cu temperatura joasa? Urmati ghidul!
- Un boiler: cum functioneaza?
- Cum sa-ti alegi boilerul?
- Functionarea unui boiler
Boilerul arde combustibil pentru a genera caldura. Acest rol este indeplinit de arzator. Combustibilul este ars intr-o camera de ardere, iar fumurile ies printr-o conducta de evacuare a fumului. Energia termica este transmisa unui fluid de transfer termic (apa, cel mai adesea). Apa vine si trece prin conducte. Circula intr-un circuit de incalzire centrala pentru alimentarea caloriferelor sau a incalzirii in pardoseala.
Boiler de temperatura joasa sau centrala in condensare?
Boilerul in condensare incalzeste apa la 90 °. Ofera performante mai bune si nu necesita carcasa pentru conducta de fum. Acest tip de boiler functioneaza pe gaz sau ulei. Caldura este conservata datorita unui schimbator-condensator. Prin urmare, exista mai putine pierderi de caldura decat la cazanele cu temperatura joasa. Insa cazanul in condensatie consuma mai multa energie.
Descoperiti toate boilerele pe gaz in condensare
Boilerul de joasa temperatura incalzeste apa intre 40 ° si 60 °. Prin urmare, consuma mai putin combustibil. Acest tip de incalzire face posibila obtinerea apei la o temperatura suficienta pentru spalare si spalare. Si puteti reduce factura la energie cu 20% fata de un cazan conventional. Acestea sunt cazane deschise (sau cazane atmosferice) sau cazane in vid (cazane sigilate). Pentru a afla mai multe, consultati: Totul despre cazane cu condensare si temperatura joasa din magazinul Pedavo.
Boiler deschis sau boiler etans?
Boilerul deschis sau atmosferic necesita o conducta de evacuare a gazelor arse cu carcasa pentru evacuarea fumului de ardere. Boilerul etans sau boilerul cu ventuza are deja o conducta conectata la exteriorul casei pentru evacuarea fumului. Prin urmare, nu necesita carcasa.
Boilerul electric
Practic si curat, centrala electrica nu arde combustibil. Este ideal pentru completarea unui sistem de incalzire existent deoarece consuma multa energie. Nu este potrivit pentru incalzirea unor volume mari. Compact, silentios si practic fara intretinere (nu este nevoie de un sistem de evacuare a fumului), nu emite monoxid de carbon. Fara conducte de evacuare sau spatiu de stocare a energiei. Boiler montat pe perete
Instalare usoara si posibila intr-un spatiu inchis ( tip dulap). Eficienta mai mare de 90% pentru modelele cu condensare sau randament 100% pentru cazane cu turatie mica.
Boiler pe gaz
Sistem silentios si robust. Arzatoarele pe gaz natural sunt conectate la retea, instalarea este posibila doar daca casa este racordata la gaz natural de oras (CNG). Functionare cu butan, propan sau gaz de oras. Mai putin costisitor de utilizat decat pacura sau electricitate. Performanta buna datorita vitezei si puterii de incalzire. Cazan robust pentru nevoi mari de incalzire. Mai putin poluant decat un cazan pe ulei, chiar daca emite monoxid de carbon.
Cazan montat pe perete (23 pana la 35 kW): instalare usoara, economiseste spatiu, ideal pentru suprafete mici.
Cazan pe podea (23 pana la 50 kW): instalare usoara, dar voluminoasa si grea.
Eficienta mai mare de 90% pentru boilere in condensare. Si pana la 107% in functie de model, pentru boilere de temperatura joasa.