lant industrial
Fără categorie

Functia si tipuri de lanturi industrial

Functia si tipuri de lanturi industrial

 

Lanturile cu role sunt acele elemente din transmisiile sincrone, fara de care anumite sisteme nu vor putea functiona. Mecanismele de transmisie sunt acele elemente esentiale pentru functionarea masinilor sau a utilajelor, au rolul de a transmite, atat puterea cat si miscarea, din mecanismul de acitonare, catre elementul condus. Un astfel de mecanism este compus din mai multe piese cum ar fi rulmentii, rotile, curelele si laturile, dispozitivele de intindere si cele de ungere. Elementele de protectie sunt de asemenea foarte importante. Tinnd cont de domeniul de aplicabilitate si de elemente care realizeaza transmisa, sunt impartite in mai multe categorii importante.

Ce caracteristici principale au caracteristicile principale

Sunt mai multe sisteme care functioneaza utilizand un lant cu role. Tranmisiile prin lanturi sunt incadrate in categoria de transmisii mecanice indirecte si au rolul de a transmite miscarea intre doi arbori paraleli sau mai multi arbori paraleli. Astfel de mecanisme de transmisie sunt folosite in momentul in care distanta existenta intre axe este ceva mai mare deoarece transmisia se poate face cu ajutorul angrenajelor, iar in astfel de cazuri nu pot sa fie folosite transmisii prin curele, deoarece alunecarea nu este posibila. Transmisia se va realiza cu ajutroul unor lanturi, care pot sa fie de mai multe tipuri, pentru a se adapta domeniului de utilizare.

Din fericire, Lecoimpex ofera mai multe tipuri de lanturi, astfel fiecare persoana care are nevoie de ele sa gaseasca tot ce ii trebuie pentru sistemele utilizate.

Ce elemente componente au astfel de sisteme

Piesele princiapel ale unui sistem de transmisie este lantul. Este nevoie de mai multe elemente pentru ca transmisia intre ae sa fie realizata eficient. Lantul este format din zale, iar zalele sunt articulate intre ele. cu lantul se face un angrenaj perfect cu marginile dintate ale rotilor de lant. Rotile conducatoare si rotile conduse sunt cele care pun in miscare toate celelalte mecanisme, cu ajutorul lantului infasurat pe margini. Pentru ca transmisia sa fie realizata corect este necesar ca lantul sa fie foarte bine intins, acesta fiind si motivul pentru care cele mai multe sisteme au si role intinzatoare.

Cu cat distanta dintre axe este mai mare, cu atat vor fi necesare mai multe dispozitive simultan si angrenajul prezent intre roti si lant trebuie sa functioneze impecabil, iar pentru o buna functionare va trebui ca lantul sa fie uns tot timpul, motiv pentru care mecanismul de transmisie va include si un dispozitiv pentru ungere.

Transmisiile cu lant au o arie extrem de larga de raspandire si utilizare si pot sa fie intalnite in toate utilajele industriale sau folosite in constructii, pe masini si uneori chiar pe biciclete. Pentru fiecare dintre aceste domenii sunt utilizate mai multe tipuri de lanturi care se vor imparti pe mai multe categorii.

Lanturile Gal sunt cele formate din bolturi si eclise si sunt recomandate pentru utilizare la viteze reduse si in sarcini mici, deoarece se vor uza mai rapid.

Lanturile cu bucse au pe langa roti, asa cum spune si denumirea lor, si bucse. Sunt mai rezistente si sunt ideale pentru sarcini si pentru viteze ceva mai mari.

Lanturile cu role sunt o varianta cu mult imbunatatia a lanturilor cu bucse si au role montate pe bucse. In cazul lor, angrenajul cu rotile de lant se realizeaza prin rotirea rolelor pe dintii acestora.