O bautura a luat cu asalt piata tariilor premium, precum si sufletele iubitorilor de whisky. Licoarea originara din Japonia, considerata initial un produs de nisa, a spart monopolul european si american si s-a impus prin calitate si originalitate.
Ce trebuie sa stii despre whisky-ul din “Tara Soarelui Rasare”?
Desi nu mai poate fi considerata o bautura discreta, nu foarte multa lume cunoaste detalii despre aceasta tarie de inalta clasa. Ea este privita uneori cu scepticism de catre iubitori si cu o retinuta curiozitate de cei carora le place sa experimenteze lucruri noi.
De fapt, cand vine vorba de whisky japonez, se poate spune ca aceasta bautura are o istorie aproape la fel de veche precum cea originara din Europa. Se pare ca productia bauturii a inceput in Japonia inca din anul 1870, insa comercializarea ei a inceput abia in jurului anului 1924, cand whisky-urile din Irlanda si Scotia deja dominau piata europeana.
Bautura este deosebita si face parte din categoria produselor fine si exclusiviste. Cu toate acestea, aceasta este accesibila oricui. De exemplu, in magazinul online BeiCeVrei vei regasi o gama larga de sortimente de whisky japonez, pentru toate gusturile.
Maestrii japonezi au invatat tehnica distilarii in Scotia, au adoptat-o si au ridicat-o la rang de arta. Datorita puternicelor influente scotiene, bautura japoneza se aseamana cel mai mult cu sortimentul scotch. Insa, in vreme ce taria irlandeza si cea scotiana tind spre conservarea traditiei si a unui gust specific, japonezii pun un accent deosebit pe imbunatatirea gustului. De aceea, un whisky japonez este greu de incadrat intr-o anumita categorie de gust.
Cum se bea?
Procesul de fabricare, in special maturarea, isi pune amprenta asupra gustului. Whisky-ul japonez beneficiaza de pe urma maturarii in butoaie de stejar Mizunara, copac care creste doar in Japonia. Acest proces, la care se adauga conditiile climatice specifice zonei, dau o aroma aparte, complet deosebita fata de alte bauturi din aceeasi categorie.
Poporul japonez se raporteaza la whisky precum se raporteaza la viata. Aceasta bautura este efemera, trecatoare, imperfecta, un concept pe care japonezii il numesc “wabi-sabi”, care se traduce prin frumusetea imperfectiunii.
Acceptarea imperfectiunii este o filosofie de viata adoptata de catre poporul japonez, care invata despre cum ar trebui savurate lucrurile. Astfel, niciun whisky japonez sau de alta provenienta nu va fi pe placul tuturor. Unele persoane il vor considera imperfect, insa altii vor experimenta adevarate momente de ZEN si desfatare. Incantarea se naste din constientizarea efemeritatii momentului.
In incercarea de a atinge perfectiunea gustului, maestrii japonezi modifica constant reteta. Astfel, nicio productie de whisky nu va semana cu cea anterioara. Asta nu face decat sa confere fiecarei sticle o individualitate unica. Atunci cand savurezi un pahar de whisky japonez, cu fiecare degustare, trebuie sa constientizezi faptul ca este prima si ultima oara cand vei simti acele arome. Alege sa il bei simplu, pentru a beneficia de gustul intreg, pentru a te bucura de complexitatea aromelor si a after-taste-ului.
Pentru a “imblanzi” taria si aromele, pune in paharul de whisky cateva cuburi de gheata. Astfel, vei beneficia nu doar de un gust deosebit, dar si de o prospetime cu totul noua. Pune cateva picaturi in paharul cu tarie si experimenteaza o adevarata “explozie” de arome. Oricum ai alege sa consumi aceasta bautura unica, daruieste-te complet experientei si bucura-te de tot ce are de oferit taria.