Fără categorie

De ce se umflu gingiile și care sunt metodele de tratament

Umflarea gingiilor este unul dintre simptomele comune ale bolilor dentare și indică dezvoltarea unui proces inflamator. Este important să nu ignorați acest simptom și să consultați un specialist.

Umflarea gingiilor poate apărea din cauza leziunilor minore ale țesuturilor moi sau din cauza unor afecțiuni dentare mai grave. Tratamentul eficient al gingiilor este posibil numai după identificarea cauzei care stă la baza acestui simptom patologic.

Cauzele edemului

Umflarea gingiilor este o consecință a pătrunderii bacteriilor patogene în țesuturile moi, care provoacă infecție.

Umflarea gingiilor poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care se numără:

 • Igiena orală deficitare, care poate duce la formarea de tartru și acumularea bacteriilor patogene în jurul gingiilor.
 • Prezența cariilor dentare avansate, care pot afecta gingiile și pot duce la inflamație.
 • Stomatita netratată, care este o inflamație a mucoasei bucale și poate afecta și gingiile.
 • Boli infecțioase ale gâtului, care pot afecta și gingiile.
 • Traumatisme mecanice la nivelul gingiilor, cauzate de obiecte sau alimente dure.
 • Imunodeficiența, care poate face gingiile mai susceptibile la infecții și inflamații.
 • Deficiența de vitamine, în special lipsa severă de vitamina C, poate afecta sănătatea gingiilor.
 • Activitatea virusului herpetic, care poate provoca leziuni gingivale și inflamație.
 • Alergiile la medicamente sau materiale dentare pot provoca, de asemenea, umflarea gingiilor.
 • Prezența proceselor purulente în interiorul dintelui sau a tumorilor la nivelul rădăcinii dintelui poate afecta gingiile.
 • Diverse boli ale gingiilor, cum ar fi gingivita sau parodontita, pot provoca inflamație și umflare.

Diagnosticul corect al cauzei umflăturii gingiilor implică adesea realizarea de investigații și teste suplimentare pentru a determina starea internă a țesuturilor și pentru a identifica cauza principală a patologiei.

Simptome asociate

Umflarea gingiilor poate fi însoțită de diverse alte simptome, printre care se numără:

 • Umflarea obrazului, care poate indica o infecție extinsă în jurul gingiilor sau a unui abces dentar.
 • Formarea fistulelor în zona gingiilor, care poate fi un semn al unei infecții severe și poate necesita tratament imediat.
 • Durere de dinți sau disconfort la nivelul gingiilor, care poate fi persistentă sau poate apărea la atingerea zonei afectate.
 • Sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar sau a mestecatului alimentelor.
 • Senzație de gust metalic în gură, care poate fi cauzată de prezența sângelui sau a puroiului în cavitatea bucală.
 • Roșeață și inflamație a gingiilor, care sunt semne comune ale unei infecții sau inflamații.
 • Evacuarea puroiului din gingii sau formarea de abcese gingivale.
 • Apariția ulcerelor sau leziunilor la nivelul gingiilor.
 • Creșterea temperaturii generale a corpului, care poate indica o infecție severă.

Dacă observați semne ale unui proces purulent sau alte simptome grave, este important să contactați imediat un dentist. Complicațiile pot fi grave și pot afecta nu numai cavitatea bucală, ci și întregul corp. Un diagnostic și tratament precoce pot preveni consecințele grave și pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a întregului organism.

Posibile boli dentare

Umflarea țesuturilor moi din jurul dintelui poate fi asociată cu diverse boli dentare, printre care se numără:

Parodontita. Această afecțiune implică inflamația țesutului osos al maxilarului, cauzată de pătrunderea infecției în canalele radiculare dentare și răspândirea acesteia. Umflarea țesuturilor moi în timpul parodontitei este adesea rezultatul acumulării de puroi. Tratamentul este necesar pentru a controla infecția și inflamația.

Gingivita. Gingivita este caracterizată prin inflamația țesuturilor moi din jurul dintelui, cauzată de infecție și placa bacteriană. Umflarea gingiilor în gingivită apare de obicei în timpul perioadelor de exacerbare și poate fi severă, acoperind chiar și dintele.

Parodontoza. Această boală afectează țesuturile de susținere ale dintelui și poate duce la formarea unui abces parodontal, o cavitate în care se acumulează puroi sub gingie. Umflarea și formarea de abcese sunt semne comune ale parodontozei netratate și necesită intervenție promptă pentru a preveni complicațiile.

Aceste boli dentare necesită tratament adecvat pentru a controla infecția, a reduce inflamația și a preveni complicațiile ulterioare. Este important să consultați un medic dentist dacă observați umflarea țesuturilor moi din jurul dintelui sau alte simptome asociate cu aceste afecțiuni.

Metode de tratament

În funcție de cauza umflării gingiilor și de alte procese patologice asociate, tratamentul poate varia de la terapie conservatoare la intervenții chirurgicale sau extracții dentare. Decizia asupra tipului de tratament depinde de evaluarea clinică și radiografică efectuată de medicul stomatolog.

Terapie conservatoare

Eliminarea cauzei umflării gingiilor este primul pas în tratament. Aceasta poate include îndepărtarea plăcii bacteriene, tratamentul infecției sau gestionarea altor factori predispozanți.

Reducerea inflamației și a simptomelor asociate este realizată prin terapie medicamentoasă. Aceasta poate implica administrarea de antivirale, analgezice, antibiotice sau antihistaminice, în funcție de cauza specifică a umflării gingiilor.

Terapia locală poate fi recomandată pentru a avea un efect antiseptic asupra zonei afectate. Aceasta poate include utilizarea de unguente sau geluri speciale, precum și clătirea gurii cu medicamente.

Intervenție chirurgicală

Stomatologia chirurgicală poate fi necesară în cazul dezvoltării unui proces purulent. În aceste situații, medicul poate efectua o incizie pentru a drena puroiul și pentru a curăța cavitatea afectată. După drenare, zona afectată este tratată cu un antiseptic, iar tratamentul bolii de bază începe în mod corespunzător.

Extracția dentară

Umflarea gingiilor poate indica o patologie gravă care poate necesita extracția dintelui afectat. Decizia privind necesitatea extracției sau posibilitatea de salvare a dintelui este evaluată de către medicul stomatolog în funcție de severitatea afecțiunii.

Este esențial să căutați asistență medicală imediată dacă observați umflarea gingiilor sau alte simptome asociate. Tratamentul prompt poate preveni complicațiile și poate promova vindecarea adecvată a afecțiunii dentare.