piata auto romania
Fără categorie

Cum s-a miscat piata de masini din Romania in anul 2022?

La finalul anului 2022 au fost realizate mai multe analize detaliate pe trei segmente auto importante din Romania – masinile noi, masinile second hand aduse din afara si masinile second hand tranzactionate local. Din punct de vedere economic, se pare ca 2022 a fost un an cu scumpiri generale pentru produsele de baza, carburant si energie, din cauza razboiului de la granita, insa piata auto de la noi nu a constatat scaderi drastice, chiar daca puterea de cumparare a populatiei a scazut

Se pare ca anul se termina cu peste un milion de tranzactii pe piata auto, avand cresteri pe segmentul de masini noi si evolutii apropiate de cele din anii precedenti in segmentul second hand. Masinile rulate din import au 325000 unitati inmatriculate si cele de pe piata interna 600.000. La masini de vanzare Targu Mures s-a inregistrat de asemenea o crestere.

Ce se intampla cu piata masinilor noi?

Piata masinilor noi este segmentul auto care incheie anul pe plus, iar volumul de masini noi care au fost inmatriculate ajung la 129328 unitati. In prima jumatate a acestui an, in Romania au crescut inmatricularile si la nivelul UE. Cele 58712 masini noi care au intrat pe piata din Romania in aceasta perioada au fost cu 23% mai multe decat cele care au fost inmatriculate in aceeasi perioada anul anterior.  Poti intra pe Mercedes Romania pentru a vedea cele mai interesante modele.

Cea mai slaba luna se pare ca a fost aprilie deoarece s-a constatat ca cumparatorii au fost mai precauti cu cumpararea de produse scumpe din cauza razboiului. Lunile cu cele mai mari cresteri au fost decembrie si august. Comparativ cu perioadele dinaintea pandemiei, piata auto a masinilor noi a scazut in 2019 si diferentele sunt evidente prin comparaite cu cei mai buni ani. Daca in iulie si august s-au inmatriculat peste 12000 de masini noi, tot in acelasi luni volumul a fost dublu.

Se pare ca masinile electrice au avut un an record mai ales cu noul program Rabla Plus. Comparativ cu 2021, vanzarile de vehicule electrice au fost mai mari de 3 ori si modelul Dacia Spring s-a vandut foarte bine. De asemenea, in 2022 anul s-a incheiat cu 10.000 de masini electrice vandute intr-un an.

Tendinta cumparatorilor de a alege modele ecologice si economice reiese din scaderea ofertei de masini cu motorizarea diesel care reprezinta 15% din totalul de masini noi vandute in 2022.

Piata de masini second hand din import este segmentul care a scazut cel mai mult. In 2022 s-au inmatriculat in Romania numeroase masini din strainatate, dar cu 18 procente mai putin decat in anul anterior. Astfel, piata de masini second hand inregistreaza scaderi si cel mai mic numar de inmatriculari din ultimii 6 ani. Motivul principal al unei astfel de scaderi este absenta stocurilor suficiente pe platformele de vanzari auto si a preturilor ridicate de cumparare.

In comparatie cu 2019, numarul de inmatriculari de masini SH a fost cu aproape 120.000 de unitati mai mic in 2022. Cea mai buna luna a fost octombrie, cu 41756 unitati inmatriculate.