panouri solare pentru apa calda
Fără categorie

Cum facem apa calda cu ajutorul panourilor solare?

Sistemele solare de incalzire a apei, sau sistemele solare termice, folosesc energia de la soare pentru a incalzi apa pentru stocare intr-un boiler de apa calda sau intr-un depozit termic. Deoarece cantitatea de energie solara disponibila variaza pe parcursul anului, un sistem solar de incalzire a apei nu va furniza 100% din apa calda necesara pe tot parcursul anului. Un cazan conventional sau un incalzitor cu imersie este utilizat in mod normal pentru a compensa diferenta. Poti folosi inclusiv un kit panou solar apa calda.

Retele solare mai mari de apa calda pot fi, de asemenea, aranjate pentru a contribui la incalzirea casei dumneavoastra. Cu toate acestea, cantitatea de caldura furnizata este in general foarte mica (mai putin de 10% din necesarul de incalzire a locuintei), asa ca de obicei nu este considerata utila. Majoritatea sistemelor solare de apa calda sunt concepute doar pentru a furniza apa calda pe care o utilizati pentru baie, dus si robinete fierbinti.

Cum functioneaza sistemele solare de incalzire cu apa calda?

Sistemele solare de incalzire a apei folosesc panouri sau tuburi, numite colectoare solare, pentru a colecta energia solara. Colectorii solari transforma portiunea infrarosie a luminii vizibile in caldura. Acestea sunt umplute cu un amestec de apa si glicol. Acest fluid este pompat in jurul unui circuit, care trece prin butelia de apa calda.

Apa calda pe tot parcursul anului

Sistemul functioneaza pe tot parcursul anului, desi va trebui sa incalziti mai mult apa cu un boiler sau cu un incalzitor cu imersie, mai ales in lunile de iarna. Vara, ar trebui sa asigure aproximativ 90% din necesarul de apa calda, scazand la aproximativ 25% iarna. Un sistem de panouri solare este o alegere potrivita.

Facturi reduse la energie

Lumina soarelui este gratuita, astfel incat costurile cu apa calda vor fi reduse. Incalzirea solara a apei este un sistem de incalzire regenerabil si va poate reduce emisiile de dioxid de carbon.

Este incalzirea solara a apei potrivita pentru casa ta?

Pentru a spune daca incalzirea solara a apei este potrivita pentru tine, exista cateva intrebari cheie de luat in considerare:

  • Ai un loc insorit unde sa pui panouri solare?
  • Ai spatiu pentru un boiler de apa calda mai mare?
  • Centrala ta actuala este compatibila cu incalzirea solara a apei?
  • Vei avea nvoie de avize?

Costul instalarii unui sistem solar de incalzire a apei nu este mare. Costurile vor depinde de dimensiunea sistemului si de tipul boilerului.

Sistemele solare de incalzire a apei vor fi in mod normal proiectate pentru a asigura aproximativ jumatate din necesarul de apa calda. Economiile vor varia de-a lungul anului, sistemele care asigura aproape toata apa calda vara, dar mai putin in timpul lunilor de iarna.

Sistemele solare de apa calda au de obicei o intretinere redusa, dar este important sa urmati indrumarile instalatorului. Sistemele solare de incalzire a apei instalate de un antreprenor MCS vor veni cu o garantie de executie de cinci ani si 10 ani sau mai mult pentru garantia panoului.