Fără categorie

Cum alegi cel mai bun sistem de operare pentru laptopul tau?

Inainte de a incepe sa va uitati la laptopuri, trebuie sa va dati seama care sistem de operare (OS) functioneaza cel mai bine pentru dvs. Analizarea tipului de software pe care trebuie sa il rulati si pe ce sisteme de operare ruleaza acel software va va ajuta sa determinati hardware-ul de care aveti nevoie. Aceste detalii sunt valabile inclusiv atunci cand cumparati un laptop second hand cu windows de la dab-itor la preturi foarte bune .

Exista patru sisteme majore de operare pentru computer. Fiecare are punctele sale forte si punctele sale slabe. Iata o prezentare generala a fiecaruia:

Windows

Acest sistem de operare puternic este cunoscut si apreciat si blamat in egala masura, dar isi face treaba. Este cea mai buna alegere daca aveti nevoie de aplicatii Microsoft precum MS Office, Access sau Outlook. Exista, de asemenea, mai multe laptopuri Windows din care sa alegeti decat orice alt sistem de operare. Puteti gasi numeroase variante pentru office, pentru gaming sau pentru alte activitati in functie de preferinte si totul depinde de ceea ce vreti de fapt sa faceti.

MacOS

MacOS de la Apple este putin mai prietenos pentru incepatori decat Windows, dar este strans cuplat cu hardware-ul companiei. Probabil ca nu este prima ta alegere daca nu detii un iPhone sau iPad, iar optiunile tale sunt limitate la MacBook-uri. Atunci cand alegi MacOS cea mai buna varianta este aceea de a te asigura ca faci cea mai buna alegere.

Sistemul de operare Chrome

Daca puteti face majoritatea sarcinilor laptopului intr-un browser web, sistemul de operare Chrome este o alegere buna. Laptopurile Chrome (numite Chromebook-uri) sunt, de asemenea, printre cele mai ieftine (si mai putin puternice) pe care le veti gasi, asa ca si sistemul de operare merita luat in considerare daca aveti un buget restrans. Problema este ca aplicatii precum Adobe Creative Suite sau Microsoft Office nu vor rula. Unele aplicatii, in special Office, au o versiune Android pentru telefon/tableta pe care ati putea sa o instalati pe Chromebook, dar am constatat ca aplicatiile Android deseori nu functioneaza bine. Prin urmare, va trebui sa tineti cont si de aceste detalii in momentul in care cumparati un laptop.

Linux

Daca nu aveti nevoie de MS Office si nu va deranjeaza o curba de invatare, puteti instala Linux pe aproape orice hardware pentru laptop creata vreodata. Problema este ca aplicatiile populare precum MS Office si Adobe Creative Suite nu vor rula. Cu toate acestea, exista alternative gratuite, open source, cum ar fi LibreOffice , Darktable (inlocuire Adobe Lightroom) si GIMP (inlocuire Adobe Photoshop).

Acestea sunt principalele programe pe care le puteti utiliza in momentul in care trebuie sa cumparati un laptop nou si detaliile de mai sus sunt valabile inclusiv pentru laptopurile second hand. Prin urmare, in momentul in care vreti sa alegeti cele mai bune solutii, recomandarea noastra este sa porniti de la tipul de sistem de operare pe care intentionati sa il utilizati pentru ca are darul de a limita extrem de mult optiunile daca optati pentru un laptop cu un sistem de operare mai putin utilizat.