Fără categorie

Care este adevarul despre combinatia dintre alcool si antibiotice

O intrebare pe care multi o pun este daca pot consuma alcool cand iau antibiotice sau nu. Raspunsul este clar ca nu poti bea alcool cand iei antibiotice, dar nici cu alte medicamente din mai multe motive.

In primul rand, alcoolul afecteaza efectul medicamentelor. Astfel, antibiotocele pot inceta sa-si exercite efectul benefic, iar daca se consuma alcool in timp ce luam antibiotice, acest lucru poate ajuta bacteriile si virusii sa dezvolte imunitate si astfel sa devina rezistenti la acest grup de medicamente. Pe de alta parte, nu se recomanda alcool dupa antibiotice. Spre exemplu, chiar si dupa aspirina obisnuita, va puteti simti chiar mai rau decat inainte, deoarece alcoolul poate provoca tahicardie si dificultati de respiratie, frisoane si dureri de cap. Totodata, nu se recomanda alcool nici dupa analgezice deoarece poate provoca efecte adverse severe.

In al doilea rand, antibioticele consumate cu alcool au efecte negative asupra ficatului, rinichilor si tractului gastrointestinal atat in ziua in care sunt consumate cat si a doua zi. In plus, atat in cazul consumului de alcool cat si in cazul consumului de antibiotice se recomanda sa se protejeze ficatul cu ajutorul medicamentelor hepatoprotectoare.

In al treilea rand, consumul de alcool impreuna cu medicamente, printre care si antibiotice, poate provoca reactii alergice.

Nu in ultimul rand, daca se va consuma alcool impreuna cu medicamente din categoria drogurilor, acest lucru poate contribui la depedenta de ele si acest lucru poate genera probleme cu organele interne si tulburarile mintale.

Alcoolul etilic in combinatie cu anibioticele are un efect negativ asupra functionarii organelor interne, provocand intoxicatie si deshidratare. Mai mult decat atat, un organism slabit va reactiona prost la tratament si ca urmare si eficacitatea terapiei va scadea.

Din punct de vedere medical, combinatia dintre alcool si antibiotice duce la intoxicatia intregului organism si in cazuri mai severe, poate fi fatala.

Asadar, in timpul oricarui tratament si daca nu va simtiti bine, este recomandat sa nu consumati bauturi alcoolice. Pe langa faptul ca alcoolul va diminua efectul anumitor antibiotice, in cazul in care este consumat in cantitati excesive, alcoolul va creste sansele de aparitie a efectelor secundare si va incetini procesul de vindecare.

Consumul de alcool in timp ce avem o infectie poate duce la deshidratare, intreruperea somnului normal si poate interfera cu abilitatea naturala a organismului de a se vindeca. In plus, unele antibiotice au o anumita interactiune, astfel ca uneori poate fi foarte periculoasa, cu alcoolul.

Cu privire la consumul de alcool dupa antibiotice se recomanda sa se astepte cateva zile dupa terminarea tratamentului. In caz contrar, pot aparea anumite reactii adverse precum roseata pielii, febra, senzatie de caldura a fetei, dureri de cap severe, aparitia unei stari asemanatoare psihozei, tulburari ale sistemului nervos, greata si varsaturi, slabiciune si letargie.

Descopera mai multe direct de la DoctorMIT: