Fără categorie

Cand au aparut sistemele de aer conditionat

Din confortul propriei case este greu de imaginat ca acum un secol, comoditatea de a avea aerul ventilat si racit, nu exista. Dar este mai mult decat atat. Sistemele de climatizare asa cum sunt astazi cunoascute, sunt mult mai recente decat am crede.

Cum se racoreau faraonii Egiptului antic sau conducatorii Imperiului Roman?

Daca pentru clima temperata nevoia de a raci aerul este mai stringenta cateva luni pe an, lucrurile nu au stat asa peste tot. De pilda, pentru o tara ca Egipt, canicula si aerul inrespirabil sunt dificultati prezente de mii de ani. Mari conducatori precum faraonii nu putea tolera insa astfel de conditii asa ca au trebuit gasite solutii. O prima modalitate de a raci aerului a fost crerea unui ventilator din trestie. Acest sistem rudimentar era cu totul manipulat de oameni. Trestia era stropita cu apa si plasata la fereastra, astfel apa racorea aerul care intra in incapere.

Mai tarziu, in Imperiul Roman au fost realizate sisteme mai complexe de racire a aerului. In pereti erau montate conducte prin care trecea apa rece si mentinea o temperatura constanta in locuinta. Este extrem de apropiat conceptul de sistemele de climatizare din zilele noastre.

De la principiul aerului conditionat la aparatul de aer conditionat

Oscilatia de temperaturi, succesiunea de anotimpuri si totate conditiile climaterice care nu pot fi controloate au determinat ca cercetarea pe tema acesta sa continue.  Pentru a descoperi cum se poate stabiliza aerul dintr-o incapere la o temperatura optima, Lordul Kelvin, la jumatatea secolului al-XIX- lea, a creat un sistem de racire prin intermediul unui agent frigorific. Agentul frigorific este capabil sa atraga caldura din mediul inconjurator.

Primul aparat de aer conditionat

Avand la baza cercetarile trecute, la inceput de secol XX a aparut primul aparat de aer conditionat. Creatorul sau a fost Willis Carrier care dorea sa rezolve problematica cu depunerile de umezeala care apar cand aerul este prea rece. Aceasta era problematica din tipografii pentru ca astfel de conditii de caldura sau de umezeala excesiva afectau stocurile de hartie.

Carrier este cel care a inventat un sistem de spirala pentru ventialarea aerului in 1902. Aerul din incapere era aspirat de aparat, racit si expulzat inapoi in incapere. Acelasi principiu functiona si pe timp de iarna, cu aerul rece era aspirat in aparat si returnat incalzit. Brevetul pentru aceasta masina a fost depus dar primul care a folosit sintagma de aparat de aer conditionat a fost un alt inginer, Stuart Cramer.

Productia de aparate de aer conditionat a fost lansata in 1915 dar la momentul inceperii, productia era destinata doar mediului industrial. Abia in anul 1928 a fost creat primul aparat de aer conditionat care era destinat pentru racirea locuintei, de catre acelasi inventator si inginer Willis Carrier.