Evaluarea de risc este un proces foarte important in gestionarea afacerilor si a activitatii diverselor institutii publice. Ea implica evaluarea si identificarea potentialelor riscuri si a impactului acestora, urmata de propunerea si dezvoltarea de strategii care sa minimizeze sau sa gestioneze riscurile identificate. Acest concept se aplica in multe domenii si implica actiuni care sunt obligatorii prin lege.
In contextul afacerilor si organizatiilor din Romania, analiza de risc este o practica tot mai raspandita, cu accent deosebit pe sectorul financiar. In continuare, poti afla cele mai importante amanunte despre evaluarea de risc la securitatea fizica, frecventa cu care trebuie efectuata si cine poate ajuta antreprenorii si managerii sa respecte aceasta obligatie.
Analiza de risc – informatii esentiale
Evaluarea de risc in Romania presupune evaluarea atenta a tuturor aspectelor care pot sa afecteze obiectivele si operatiunile unor organizatii. Acest proces include identificarea si evaluarea riscurilor potentiale si stabilirea unui plan bun de gestionare a lor. Actul legislativ prin care este stabilita obligativitatea analizei de risc este legea nr. 333 din 2003, in cadrul articolului 66.
Cui i se adreseaza analiza?
Exista o serie de sectoare de activitate in care analiza de risc este o obligatie cu frecventa ridicata. Este vorba despre urmatoarele arii de activitate:
- Sectorul financiar – bancile, institutiile financiare si companiile care gestioneaza date financiare au datoria sa efectueze in mod regulat analize de risc, pentru a gestiona riscuri fizice, precum si riscuri de ordin financiar.
- Sectorul de afaceri – companiile din diverse domenii efectueaza analize de risc pentru identificarea si gestionarea factorilor care ar putea sa le afecteze operatiunile, inclusiv potentialele acte de vandalism si jaf.
Totusi, potrivit legii 333 din 2003, analiza de risc la securitatea fizica trebuie efectuata de catre toate tipurile de societati comerciale, regiile autonome, ministerele, companiile si societatiile nationale, institutiile din administratia publica locala si centrala, precum si alte organizatii care detin bunuri de valoare.
Cat de des se efectueaza analiza de risc?
In ceea ce priveste frecventa analizei de risc, aceasta poate sa varieze in functie de industrie, dimensiunile organizatiei si de tipurile de riscuri care le ameninta. De regula, frecventa analizelor de risc care vizeaza pericolele de siguranta fizica este o data la trei ani, insa in unele cazuri se efectueaza si mai des. Stabilirea frecventei poate fi mai usor facuta cu ajutorul unor profesionisti, precum o firma de paza si protectie.
Un detaliu important care trebuie luat in considerare este faptul ca o potentiala intamplare nedorita, precum un jaf, impune realizarea unei noi evaluari de risc, pentru ca un jaf sau o intruziune indica faptul ca exista vulnerabilitati.
Firmele specializate in gestionarea riscurilor, cum sunt firmele de paza si protectie ca MAOProtect.ro dispun de expertiza in identificarea si evaluarea corecta a riscurilor, facilitand si dezvoltarea de strategii de gestionare a acestora. Un amanunt important de luat in calcul este faptul ca responsabilitatea de a demara procesul analizei ii revine administratorului unei afaceri.
Chiar daca se verifica un sediu care poate fi inchiriat, responsabilitatea de a face demersurile pentru evaluare ii revine patronului afacerii. Daca esti in aceasta postura, alege sa contactezi si tu profesionistii recomandati!